Slam i dammen

Idag gjorde jag EM-Dangos. Jag har tidigare år gjort lerbollar för dammar med bokashiströ. lera och EM-Aktiv och de har fungerat bra i dammar med inte alltför stora problem. Men nu har jag följt ett bättre recept, med mer EM-keramik och istället för lera ingår ZeoBas, som är en blandning av basalt och zeolit.

Fördelen med att göra dessa bollar är att de hamnar på botten av dammen (eller sjön) och låter mikroorganismerna sakta sippra ut i vattnet. Om botten har mycket slam är det i princip lönlöst att vattna ut EM-Aktiv på ytan, eftersom det kan ge en snabb och okontrollerbar effekt med de mängder som skulle behövas för att ta bort allt slam. Det är därför det är bättre att vattna ut mindre mängder EM-Aktiv flera gånger över en längre period. EM-Dangos släpper däremot ut mikroorganismerna hela tiden och sköter reningen själv utan att du behöver tänka på det. Dessutom har ZeoBas ytterligare renande effekt, liksom EM-keramikpulvret.

De fungerar bra även när det finns fiskar i dammen och man ska sätta till en per kvadratmeter jämnt fördelat.

Här är receptet som ger cirka 50-60 knytnävsstora EM-Dangos:

20 kg ZeoBas (eller annan blandning med basalt)
1 kg EM-keramikpulver
5 liter EM-Aktiv
lite vatten för att få ihop det till en formbar massa

EMDangos_blandas

EMDangos_vattenBlanda först de torra pulvren och tillsätt sedan EM-Aktiv. Häll på lite vatten i taget och blanda samtidigt. Det är viktigt att det inte blir för mycket vatten, bara så att dangosarna kan formas någorlunda lätt.EMDangos_formas

Lägg dangosarna på en bricka eller annan flat yta. De ska sedan fermentera i två till fyra veckor i temperaturer över 15 grader med god luftväxling. De är klara när de har fått brunsvarta prickar, och ju längre de lagras desto mer vitmögel blir det på ytan.

Sedan är det bara att kasta i dem i vattnet. Det kan man göra vilken tid på året som helst. Vid stora problem med slam, alger etc kan EM-Dangos tillsättas upp till tre gånger per år. Jag tänker använda en EM-Dango till vår brunn.

2 tankar på “Slam i dammen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.