Persikoträd juni 2015

Persikoträd2015Vi har nu två friska persikoträd. Ett är det gamla som jag friskförklarat förut, detta träd fick över trehundra persikor förra året. På bilden syns de gröna bladen, cirka 2 procent är krusiga. Det är ingenting jämfört med de två träd som har massor av krusiga blad. Jag klippte ner det friska trädet kraftigt i höstas eftersom den stora skörden knäckte en del större grenar. Nu är det cirka tio kart på gång så det är fortfarande livskraftigt. Nästa år kanske det blir mer frukter.

Det andra friska persikoträdet står mer skyddat i söderläge och har cirka 1 procent buckliga blad. Det anser jag vara starkt och livskraftigt nog att klara fler år utan att påverkas av svamp och nedfall. Vi kommer att fortsätta spruta våra persikoträd med EM-Aktiv och Terrafert Blad blandat med några mått av pulverblandningen med keramiskt pulver, vassle och stenmjöl. Det tar flera veckor för regnet att skölja bort den vita hinnan som sitter kvar ytterst på bladen och det innebär att de snälla mikroorganismerna kan bo där och konkurrera ut svampen som förstör bladen. De buckliga bladen är kvar på alla träd, de har inte trillat av ännu som de brukar göra rätt fort i juni.

Det är viktigt att ha bokashijord när persikoträden planteras, gärna kombinerat med extra EM-keramiskt pulver och stenmjöl. Täckbark eller annan grov kompost runt trädet är också bra. Våra nya persikoträd får också vindskydd mot norr. Hela tiden lär jag mig mer om vad som fungerar bra, så det går åt rätt håll – mot hopp. De båda friska persikoträden är planterade mindre än tre meter från komposter med bokashi, det verkar vara en viktig faktor.

Det kan nog bli en ekologisk persikoodling snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.