Vi har en grön kompost i plast som tar hand om ogräs och en del större rester från trädgården. Den har en perforerad botten för att luft ska kunna cirkulera och omvandla trädgårdsavfallet till jord. Men för den som vill fermentera hellre än kompostera så är ju luft inte bra. Dels försvinner en del näring och dels finns det risk att det luktar om man inte passar med vatten under varma dagar.
Efter en rejäl funderare så tog jag bort bottnen på en frigolitkompost som stått och skräpat ett tag. Min man grävde ner den en bit, cirka 20 centimeter under marknivån, på ett ställe där det nästan bara växer tistlar. Vi premiärfyllde den med tistlarna och massor av annat grönt varvat med bokashiströ och det fungerar väldigt bra! Efter två veckor syns lite vitt ludd på ytlagret och det luktar inte alls.
Under resten av sommaren och hösten ska vi fylla behållaren nästan ända upp, varva med bokashiströ och sedan får den stå minst fyra veckor. När komposten sedan lyfts av har vi massor av fin jord i bästa fall. Fungerar det bra så ska den andra komposten grävas ner också, men på en annan plats.
Uppdatering 20170924: Det fungerar bra! Ogräs, gräs, blad och stjälkar från odlingen och hönsgödsel blir bra jord på kort tid. Här är en länk till ett inlägg som visar hur det kan se ut när jorden är klar!
1 reaktion på “Bokashi i kompostform”