Potatis behöver inte få bladmögel

potatis juli3
Potatis Early Puritan under halmtäcke på friland.

En särdeles stor förändring med EM, Effektiva Mikroorganismer, är att vi nu kan skörda potatis som växt till sig med friska blad, och då blir det fina potatisknölar. Tyvärr hjälper inte mikroorganismerna mot makroorganismer som sork och kanin, som också gillar frisk potatis, men det är en absolut glädje att slippa se svartfläckiga blad. Jag hade tänkt odla potatisen i murbruksbaljor, men efter lite mer grävande kunde vi trycka ner ett nät cirka 40 centimeter djupt, runt den nya odlingsplatsen. Så vi satte helt enkelt alla sättpotatisar på en plats. Förra årets täckodling med halm gav rena och fina potatisar, de som var kvar efter sorkarnas festätande, så det fortsatte vi med i år också. Early Puritan, en potatissort som är känd för att vara känslig för svampangrepp, och Cherie, en jättegod delikatesspotatis, har nu nästan blommat klart och det är härligt att se att bokashiströ och gräskompost fermenterad med EM-Aktiv och bokashiströ räcker för att hålla bladmöglet borta.

Det är tredje året som blasten varit fri från bladmögel på våra potatisar av delikatesstyp, och andra året för Early Puritan. Så nu tycker jag att det går bra att säga att om man använder EM för att stärka plantorna via jorden så går det att odla gamla och goda mögelkänsliga sorter.

potatisjuli
Potatis växer bra under halmtäcket och behöver inte kupas.

Halmtäckningen har vi för att enkelt kunna hålla ogräset borta, få en ny odlingsyta till nästa år och för att slippa kupa potatisen, och lite vildsådd havre från halmen kommer hönsen att gilla.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.