Tomat och chilitest del 1 2020

Chilitest med och utan EM Aktiv och Terrafert Jord
Alla 24 chilifröer har grott och rötterna är starkare i pluggar som fått EM Aktiv och Terrafert Jord.

Varje år testar jag EM-produkterna som vi säljer på mikrojord. Jag sår frö i bokashijord och köpt jord och jämför plantornas tillväxt och skörd. I år testar jag både chili- och tomatfrö och jag har valt bort såjord eftersom jag upplevt att det ofta blir mer sorgmyggor i sådan jord. Jag har alltså valt att så direkt i planteringsjorden P-jord i år, och det verkar ha fungerat bra för chili men mindre bra för tomat.

Jag har tagit fröer från min egen odling av chili Bird´s eye och köpt tomatfrö Vilma och jag sådde den 13 december 2019. Alla chilifröerna grodde bra men det var bara ett tomatfrö som grodde i P-jord med bara vatten. Så man kan nog säga att EM Aktiv och de små mängderna organiska syror från Terrafert Jord gör att man oavsett jord lyckas bättre med frösådden.

tomattest med och utan EM Aktiv och Terrafert Jord
Här är de två starkaste tomatplantorna av varje variant. Bokashijorden har fungerat bäst för tomaten Vilma.

Chiliplantorna som bara vattnats med vatten i P-jord har en stark tillväxt men svagare stammar jämfört med plantorna som fått EM-behandling. Min erfarenhet av tidig och stark tillväxt är att det lättare blir angrepp av bladlöss, trips och svamp för att växterna inte hinner eller kan ta upp tillräckligt med mineraler som kalcium och magnesium.

Fröerna som såtts i jord utan EM har bara vattnats med vatten. Till de fröer som fått EM har jag använt den vanliga spädningen för plantering och sådd med 5 ml EM Aktiv och 1 ml Terrafert Jord per liter vatten vid sådd. Därefter har jag bara vattnat med EM Aktiv till de plantor som får EM, och bara lagt till Terrafert Jord en gång i veckan ungefär. Man kan vattna alla växter en gång i veckan med 2 ml EM Aktiv och 1 ml Terrafert Jord per liter vatten.

Jag återkommer med del 2 när de första blommorna visar sig!

5 tankar på “Tomat och chilitest del 1 2020”

 1. Tack för recepten vid frösådd och det är alltid spännande att se utvecklingen hos de olika plantorna! Följer och härmar dina goda resultat!

  Svara
 2. Jag har inte hunnit få fram
  någon bokashijord än, har planterat i vanlig blomjord, men tänkte pröva att spraya de små tomat- o chiliplantorna samt kryddörterna med EM och vattna sådderna med EM plus Terrafert. Vilka doser tror du jag kan ta? Med vänlig hälsning, Britt

  Svara
  • Hej Britt!
   Ta 5 ml EM Aktiv och 1-2 ml Terrafert Jord per liter vatten, det gör inte så mycket om det blir lite mer eller mindre. Spraya inte bladen med Terrafert Jord, för sprayning är det bra att ta 5-40 ml EM Aktiv 1-10 ml Terrafert Blad och 1-10 ml MK5 per liter jord. För späda plantor tar jag 5 ml EM Aktiv, 1 ml Terrafert blad och 1 ml MK5 per liter vatten, de starkare lösningarna är bäst på större växter med problem. Det går bra att spraya med bara EM Aktiv också! Vänliga hälsningar, Kajsa

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.