Tomattest del 2 2020

Resultat av test med bokashijord och köpt jord
Resultat av test med bokashijord och köpt jord
Tomatplantorna i bokashijord är gröna och har många tomater medan plantorna i köpt jord verkar sakna näring.

Så här blev det i årets tomattest i bokashijord respektive P-jord från Hasselfors! Tomatplantorna i bokashijord är gröna och har många tomater medan plantorna i köpt jord är gula och verkar sakna näring. Hälften av plantorna i varje jordtyp har vattnats med EM Aktiv och Terrafert Jord samt sprayats med EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5 och den andra hälften av plantorna har bara vattnats med vatten. Det är tomatsorten Vilma som såtts direkt i sållad bokashijord eller den köpta jorden. Här är länken till del 1 av testet.

Det var ju bara 1 av 4 frö som grodde i köpt jord som vattnades med vatten, så det blev ingen jämförelse av den varianten tyvärr. Men i tabellen ser man att EM-behandlingen ger mer tomater i bokashijorden jämfört med skörden i den köpta jorden. Till nästa test ska jag se till att ha fler plantor av varje variant.

Jag har gjort det här testet varje år sedan 2018 för att se vilken skillnad EM från Multikraft ger och om min egen jord fortfarande är bra. Jag sår grönsaks- och blomfröer direkt i min bokashijord både ute och inomhus och under åren har jag kunnat se att min bokashijord är väldigt bra på att ge olika slags växter rätt näring under lång tid. En gång per år köper jag planteringsjord för att kunna se om proffsens jord skulle kunna ge mig mer skörd, men hittills har min egen jord alltid varit bäst. 🙂

Min bokashijord består av fermenterade matrester som fermenterats med Bokashi torrt strö i bokashihink och sen blandats med gammal odlingsjord i lådor med lock. Min gamla odlingsjord består av stor andel lera från vår trädgård och har blandats med bokashi under många år nu. För att minska risken för sorgmyggor så sållar jag bort de största bokashibitarna från den färdiga bokashijorden. Jag brukar också lägga till ungefär en matsked Zeobas per 10 liter sållad bokashijord för att vara säker på att det finns rätt mineraler i jorden. Men jag behöver inte lägga till kväve för inomhussådderna.

Antal tomater i tomattest
”B” står för bokashijord och ”P” för den köpta jorden. ”B1-V” betyder att plantan fått bokashijord i krukan och den har bara vattnats med vatten.

I tabellen finns resultatet från mitt tomattest räknat i antal tomater. Jag har räknat tomaterna på varje planta vid tre tillfällen under april månad. ”B” står för bokashijord och ”P” för den köpta jorden. ”V” är vatten och ”EM” betyder att de plantorna fått EM-behandling. Det är tydligt att EM-behandlingen ger mer tomater i bokashijord i min testodling. Även plantorna i köpt jord har några fler tomater om de fått EM jämfört med den enda plantan som bara fått vatten. Jag har ju sett att det alltid blir mer tomater om jag vattnar regelbundet med EM, men här kan jag se att kombinationen av bokashijord och EM är den bästa.

Stickling vilma tomat
Stickling från plantorna i testet. Den sattes i bokashijord i början på oktober och har redan mogna tomater. Bokashijord är bäst!

Om jag lagt till mer näring i den köpta jorden så hade kanske de plantorna gett mer tomater. Men, samtidigt är jag rätt ointresserad av att lägga till näring i jord jag köper när jag kan se att min egen jord, som är nästan gratis förutom kostnaden för bokashiströ, ger så bra skörd utan extra näring. Tomatplantorna i testet som fick bokashijord har gett en bra skörd i tunnel och utebäddar under sommaren. Jag har också tagit sticklingar i oktober och satt i bokashijord inomhus, och de har mogna tomater nu. De gula och ledsna plantorna i köpt jord klippte jag ner och fermenterade när testet var klart.

Alla kan göra ett liknande tomattest hemma, för att jämföra olika typer av gödsling eller jord. Det är viktigt att få minst tre fullvuxna plantor av varje variant, så att det inte är slumpen som avgör resultatet.

2 svar på ”Tomattest del 2 2020

 1. Hej!
  Jag tänkte börja vattna mina tomatplantor med EM och Terrafert jord men vet inte vilken mängd jag ska använda. Tomatplantorna har jag i krukor. Vi har ett bevattningssystem där man kan hälla i gödsel, skulle jag kunna göra detta med EM och Terrfert jord? Om inte detta fungerar så kommer jag vattna för hand. Men hur ofta ska man ha i EM och Terrafert jord, är det vid varje tillfälle?

  Hälsningar
  Eva

  1. Hej!
   Det är mindre bra att hälla i mikroorganismer i ett bevattningssystem, det blir lätt stopp i ledningarna så man får rengöra oftare. Det kanske är lite mer jobb att vattna ut EM Aktiv och Terrafert Jord med kanna, men det räcker att göra det en gång i veckan och man kan späda med lite mindre vatten och fördela lösningen på fler växter om jorden är fuktig. Jag brukar ta en kanna med 10 liter vatten och 0,5 dl EM Aktiv samt cirka 10 ml Terrafert Jord till 5-8 tomatplantor nu i början av säsongen när de är rätt små. En 10-literskanna kan räcka till 3-4 plantor senare i sommar när de är större och det är mer risk för svampangrepp.
   Du kan också vattna två gånger i veckan och då ge den kannan till fler växter, eller anpassa så de växter som verkar svaga får mer och de starka mindre.

   Det är aldrig någon fara att ge för mycket EM, det har jag testat. 🙂 Om jorden är fuktig eller man ser till att späda med mycket vatten på torr jord så kan mikroorganismerna sprida ut sig där de behövs bäst och den stärkande rotnäringen i Terrafert Jord gör bara nytta.
   Man kan också vattna med bara EM Aktiv om man vill. Man kan anpassa mängden mikroorganismer och den stärkande näringen efter behov, och man brukar kunna se vad som ger bäst resultat efter ett år.

   Vänliga hälsningar, Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.