Tomattest del 1 2021

Test av olika jord och EM
tomattest med olika jord
Så här ser Vilma ut i köpt jord respektive sållad bokashijord samt med eller utan EM-behandling. Det blir mörkare jord när man vattnar med EM Aktiv och Terrafert Jord och rötterna blir kraftigare.

Vilma såddes 2 januari

I årets tomattest var det tomatsorten Vilma som såddes den 2 januari i antingen Emmaljungas såjord eller min sållade bokashijord. Hälften av plantorna har behandlats med EM Aktiv och Terrafert Jord och resten har fått ingen behandling, det vill säga de har bara fått vatten. Jag valde ut 12 plantor som skulle få vara med i testets fortsättning där jag omplanterade sex stycken i Emmaljungas yrkesodlarjord, som är gödslad med konstgödsel och även innehåller lera och stenmjöl. De resterande sex plantorna omplanterades i samma slags sållade bokashijord som de såtts i. Så det blev sex plantor som fått EM-behandling i antingen köpt jord eller bokashijord och sex plantor som bara fått vatten. Bilden till höger visar hur rötter och plantor såg ut före omplantering. Fröna i såjorden grodde först så de är mer utvecklade i bilden. Men det intressanta är att såjorden blir mörkare och håller ihop bättre av EM Aktiv och Terrafert Jord och rötterna är också kraftigare på de plantorna.

Vad är EM Aktiv?

EM Aktiv består av 160-170 olika gynnsamma och naturliga mikroorganismer och det är ett starkt och hållbart konsortium som kan förvaras länge och alltid gör växterna starkare så de blommar mer, får mer djupgröna blad, ett mer kompakt växtsätt och får starkare rötter samt ger mer skörd. det är viktigt att tänka på att man kan minska mängden tillsatt gödsel med upp till 30 procent när man använder EM Aktiv regelbundet i trädgård och odlingar. Intervallet för behandling kan man välja själv och det kan till exempel vara att vattna ut 20 ml per 10 liter vatten till växterna en gång i veckan. Jag har gjort ett sådant här tomattest några år i rad, för att visa verkan av EM Aktiv och de andra EM-produkterna som finns på mikrojord.com.

Vad är Terrafert Jord?

Så vad är Terrafert Jord? Det är en biostimulant som stärker växternas rötter helt naturligt utan att skada insekter eller djur. Förutom vilande EM så innehåller Terrafert Jord humussyror, fosforsyra och havstångsextrakt. Det finns också EM Keramikpulver i Terrafert Jord. Det finns vetenskapliga  studier som visat att humussyror gör växtrötterna starkare, men det är ingen som vet varför det blir så. Humussyra har även använts inom folkmedicinen sedan gammalt och finns att köpa i hälsokosten. När det gäller hälsan så är det humussyrans förmåga att binda till sig tungmetaller och virus som är mest intressant, men den organiska syran gör också många viktiga näringsämnen mer tillgängliga för allt levande.
Havstångsextrakt har också visat sig ge en tydlig verkan när det gäller att stärka växterna men det är ingen som vet varför. Man tror att det är växthormoner och spårämnen av mineraler som ger den stärkande effekten. Fosforsyran är en essentiell näring för allt levande, fosfor betecknas som P i kemin och detta grundämne är viktigt för cellbildning och energilagring och transport av den energi som skapas via fotosyntes.

När man kan kombinera Terrafert Jord med EM Aktiv så behöver man bara små mängder humussyra, fosforsyra och havstångsextrakt för att växterna ska kunna hitta och ta upp den bästa näringen från syrorna och få starka rötter.

Del 2 av 2021 års tomattest hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.