Tomattest med bokashijord och köpt jord
Här är del 2 av 2021 års tomattest med tomatsorten Vilma i köpt jord (Emmaljungas yrkesodlarjord) och bokashijord. Hälften av testets 12 plantor får EM som spray på bladen och vid vattning och andra hälften bara vatten. Bilderna i inlägget visar den fortsatta utvecklingen efter den första omplanteringen, som du kan läsa mer om i del 1 av detta test. Jag använde Bokashi torrt strö, EM Aktiv, Terrafert Blad, MK5 och Terrafert Jord.
Jag räknade tomaterna som fanns på plantorna i början på april 2021, efter ungefär 3 månaders utvecklingstid. Det blev fler tomater på plantorna i bokashijord, precis som i förra årets test. Det är tydligt att min bokashijord återigen är den bästa jorden för tomater. Jag är väldigt tacksam för bokashitekniken som gör att jag på kort tid kan göra egen jord med jämn och hög kvalitet, år efter år.
Fler tomater med EM i köpt jord

Man kan se i tabellen att EM-behandlingen gör att det blir fler tomater på de tre plantorna som har köpt jord i krukorna. Jag märkte också att plantorna som bara fick vatten och hade köpt jord blommade mycket tidigt, men tappade blommorna snabbt. När jag har testat andra köpta jordsorter så har det varit större skillnad i skörd mellan min jord och den köpta jorden, så den här köpta jorden är den bästa jag testat under alla år. Men det är ändå tråkigt att se att bladen blir gula så fort i all köpt jord, även så i denna yrkesodlarjord. Det händer aldrig i bokashijord.
- Köpt jord behöver vattnas minst dubbelt så mycket som bokashijord
- Bokashijordens näring räcker längre än näringen i köpt jord. Så slutkrukan kan med bokashijord vara mindre, och man kan plantera om mer sällan.
- Plantorna i köpt jord tappar blommorna lätt, det händer sällan på plantorna i bokashijord
Vilken skillnad gör EM?
Det blir fler blommor på de plantor som får EM, både i köpt jord och i bokashijord. Även om det fanns fler tomater på plantorna som bara fått vatten i bokashijord så fanns det nästan dubbelt så mycket blomknoppar på plantorna som fått EM.
Bladen blev också större, plantorna blir högre och växtsättet mer yvigt. Jag vet inte om det är en bra att det blir så höga och breda plantor tack vare EM, men jag tror att den starka tillväxten kan bero på att plantorna stod för varmt. Värmen gör ju att mer av kvävet blir mer tillgängligt för växterna. I och med att EM tillgängliggör och skapar kväve i jorden, så blir värmeeffekten ännu mer uttalad för de plantor som fått EM.
Slutsats
Eftersom växterna blir starkare och vackrare och kostnaden är så låg för att göra bokashijord så kommer jag fortsätta göra egen jord. Jag tycker att det är svårt att odla i köpt jord nu när jag vant mig vid att odla i bokashijord. Det är så enkelt, jag bara sår fröer i min sållade bokashijord, och planterar sedan om en gång i mer bokashijord innan växterna slutligen sätts ut när det har blivit tillräckligt varmt. Växterna klarar sig bra, och det enda jag gör är att vattna med EM och spraya bladen då och då. När man köper jord så får man räkna med att lägga till mer organiskt material under hela säsongen och behovet av att tilläggsgödsla är större.
Hade varit intressant att få veta hur skillnaden skulle ha sett ut om de som odlats i Emmaljungas jord fått näringstillskott som till exempel guldvatten eller Blomstra efter 4-5 veckor. Det finns ju inte några jordar där näringen räcker hela tomatsäsongen utan extra näringstillskott.
Hej!
Guldvatten är ju bara kväve, lättillgängligt kväve dessutom som ger en massa blad och kan skapa problem med pistillröta, så det behöver man inte testa för att veta resultatet. Blomstra är ju konstgödsel som liknar den näring som finns i den köpta jorden, så bladfärgen blir fortfarande gulgrön om man jämför med bokashijorden och växterna kanske blommar mer och ger mer skörd.
Så det som är intressant för mig och för de som inte vill betala extra för näring är ju att se att bokashijorden ger växterna näring mycket längre än köpt jord. Man sparar alltså pengar och gynnar miljön (mer aktivt mikroliv) på att göra sin egen jord. Konstgödsel och guldvatten främjar inte miljön eller mikrolivet som bokashi gör.
Vänlig hälsning, Kajsa