Igår beskrev jag hur våra tre äldsta persikoträd klarar årets angrepp av svampen Taphrina deformans som ger upphov till gulröda buckliga blad på en del träd, det som kallas krussjukan. Det friska trädet påverkas knappast alls, och skörden ser ut att bli bättre i år jämfört med förra året.
Men ett av träden är mer sjukt än de andra och idag har jag gjort i ordning en bokashilåda som jag satt under trädet i skuggan. Jag köpte en tålig plastlåda med snäpplock, det viktiga är att den är ljustät och ganska kraftig så den håller formen. Först tänkte jag ta en hink, men problemet är att hinkar är ganska höga och dessutom smalnar av ner mot botten. Min idé, som bygger på en japansk bokashikompost, är att fylla lådan, låta den stå och fermentera på plats fyra veckor och sedan ta bort lådan och täcka det fermenterade med jord. Lådan kan jag sedan flytta runt till andra träd som också behöver en näringskick.
Med en fogsvans tog jag bort lådans botten så att innehållet kommer i kontakt med jorden.
Nästa steg är att hitta en plats, inte i direkt sol hela dagen, det blir för varmt för mikroorganismerna när de fermenterar. Jag hittade en plats bland jordgubbarna, bredvid en spaljé, så några plantor fick flytta sig.
Jorden ska luckras under lådan, och i mitt fall är det hopplöst hård beige lera som blir en hård kaka när det är torrt. det är bra om lådan kommer ner en bit, några centimeter borde räcka. Är det en större låda eller plastkompost så skulle jag gräva ner den 20 centimeter.
Nästa steg är att fylla lådan, jag började med lite färdig bokashi blandat med gammal jord från en odlingsbädd som ska flyttas. Med handskar är det enkelt att skörda nässlor, och vi har tack och lov massor. Åkerfräken är också nyttigt, och varför inte några tistlar? Jordgubbsplantorna som fick ge upp sitt liv hamnade också i lådan och allting varvades med en rejält lager bokashiströ.
När lådan var full och nedtrampad så det blir rätt miljö för mikroorganismerna la jag på ett lager bokashi blandat med jord, men man kan också ta vanlig jord och toppa med.
På med locket och sedan är det bara att lägga på några stenar så att den stannar på plats även om en kanin eller hund snubblar över den.
Ungefär fyra veckor tror jag räcker för det här trädet. Det ska bli spännande att se om trädet kanske kan leverera några persikor trots allt.
Jag köpte två stycken lådor, det blev billigare, så nu ska jag hitta en plats till ett annat fruktträd som behöver näring och probiotika. Kanske vårt äldsta päronträd som får svarta fläckar på frukten ibland? Päronrosten är borta, sedan vi började med Effektiva Mikroorganismer, men trädet har haft en trist start med sorkangrepp, blåst och torka i perioder.
1 reaktion på “Bokashilåda mot krussjuka”