Behandling med EM för att minska krussjuka
(Detta inlägg skrev jag år 2014 när jag sålde EM och bokashiströ från Agriton. Sedan dess har jag helt bytt till EM från Multikraft i Österrike och alla våra fruktträd har blivit mycket starkare och ger mer skörd sedan bytet. Vi säljer numera bara EM-produkter från Multikraft på mikrojord.com. Det finns mer effektiva recept för att minska krussjuka där, men texten ger ändå bra information om fördelen av att använda EM och bokashi i trädgården.)
Sedan jag la ett tjockt lager av kompost berikad med Effektiva Mikroorganismer under ett av våra gamla persikoträd så är just det trädet knappt påverkat av krussjuka. Varje vår sprayar min man trädet 2-3 gånger med EM-A. Han tar 1 deciliter EM-A till 5 liter vatten i en tryckspruta och sprayar på knoppar och stam.
Just nu ser det friska trädet ut som på bilden nedan. Det har massor med ludna persikokart och stora friska blad. För två veckor sedan fanns det några få krusiga blad, kanske 20 stycken totalt, men just det här trädet verkar inte påverkas av det och problemet sprids inte till fler blad.
Effektiva Mikroorganismer minskar effekterna av skadliga svampar på ett bra sätt. När man använder EM så fylls jorden med svamp och bakterier som är gynnsamma för trädets rötter och näringsupptag. Den skadliga svampen försvinner inte helt, men dess möjligheter att växa i antal och sprida sig minimeras av konkurrensen från EM.
Stor skörd av persikor
I år ser det ut som att vi får vår största skörd hittills på det friska cirka fyra meter höga trädet som nu är 11 år gammalt. Det är en annan historia med de två persikoträd som vi planterade för 12 år sedan på ett riktigt blåsigt ställe bredvid vårt växthus. I år verkar vara ett bra år för svampen Taphrina deformans som orsakar de rödgulaktiga buckliga bladen, det som vi kallar krussjuka. Svampens sporer övervintrar på barken och i knoppfjällen, och tidigare har jag provat det mesta utom kemikalier. Ett år plockade jag av vartenda blad och brände... Det hjälpte inte, träden fick inte någon frukt alls det året.
Vi har sprayat med EM på vårarna, speciellt mycket i fjol och i år. Förra året gav alla tre persikoträden bra med frukt och hade få buckliga blad, men i år blev bladen buckliga tidigt. Jag kom ihåg att komposten med EM, som det friska trädet ovan fick, gjorde skillnad både för skörden och för att minska krussjukan mer och mer för varje år. Det märkliga är bara att jag inte gav hälsokicken till alla persikoträden.
Men i år har jag borrat ner fem omgångar bokashi till det ena svampsjuka trädet, som just nu ser ut som bilden till höger visar. Det är nu mer friska blad än sjuka och en hel del persikokart, inte lika många som på det friska trädet, men godtagbart eftersom hela trädet var fullt av buckliga blad för bara en månad sedan.
Det tredje trädet står bara 3 meter ifrån det halvkurerade trädet, och där är det svårt att borra ner bokashi för det är så nära växthuset och jag kommer att göra en annan lösning imorgon (mer om det då). Den sista bilden visar de buckliga gulröda bladen som finns på cirka 90 procent av trädet och där finns bara få pyttesmå persikokart. Så just nu i början på juni har vi tre stadier av krussjuka här i vår trädgård.
Det friska trädet har många kart och gröna stora blad. Trädet som fått nedborrad bokashi i maj har återhämtat sig rejält från krussjukan och har ungefär 65 procent gröna fina blad och mellanstora kart. Det sista av de tre träden som alla är mer än 10 år gamla kommer troligtvis inte att ge några persikor alls i år. Krussjukan har påverkat livskraften för mycket tror jag.
Men även om det är deppigt med sjuka träd så tycker jag att trädens tre stadier visar att krussjukan kan hållas under kontroll så att man kan få en bra skörd oavsett svampens härjningar. Med rätt sorts mikroorganismer på bladen, och framför allt i jorden kan träden hålla sig friska själva.
Hej ,
Blev jätteledsen när vår persikoträd 2 år gammal i år, fick en massa fula buckliga röda blad! Skörden blev ändå jättefin men hälften av trädets blad är borta!:-( Den är står ute i lä och risken att det blir angrepp nästa år är stor! Men 1000 Tack för råd! Vi skall fixa besprutning och hoppas på det BÄSTA! MVH Agnes Letterfors
Hej! Det finns hopp! Det kanske kan komma några buckliga blad även om man vattnar och sprayar med EM, men när jorden innehåller mycket mikroorganismer så får trädet näringen som behövs för ett starkt immunförsvar. Då blir angreppen mildare och du kan få mer och mer frukt för varje år. Just nu har vi 12 persikoträd, det är bara det äldsta som får tydligt angrepp av krussjuka på flera grenar men det kommer nya blad snabbt när de dåliga bladen fallit och det blir cirka 80 fullstora persikor ändå. Tre av våra persikoträd får inga krussjuka blad alls. Vänliga hälsningar, Kajsa
Hej! Vi köpte förra året ett träd som visade sig ha krussjuka redan då vi fick hem det. Säljaren sa då att de krusiga bladen bra kom sig av temperaturväxlingar. I år blev nästan alla blad krusiga och en huvudgren hade inga blommor alls innan bladen kom. Jag har kontaktat säljaren igen som nu säger att det är krussjuka och har gett mig lite tips... Dock undrar jag om de inte borde ta emot en reklamation på trädet som ju bevisligen var sjukt från början?
Bästa hälsningar //Åsa
Hej! Jag har bara tre persikoträd som aldrig får krussjuka, bara ett eller två blad som blir lite krusigt nåt år. Så du får leta länge om du ska hitta ett träd som aldrig blir sjuk, vårt klimat är inte gynnsamt för den typen av träd.
Det enda som hjälper hos oss är att vattna jorden med EM Aktiv och Terrafert Jord minst 4 gånger per år. Spraya med EM Aktiv, Terrafert Blad och MK5 tidigt på våren och om det finns krusiga blad, men räkna inte med att de krusiga bladen försvinner. Det blir dock nya blad snabbare, och mer frukt, på träd som får fermenterad näring och vattnas samt sprayas med EM.
Man kan också lägga till Brännässelextrakt när man sprayar, och Åkerfräkenextrakt. Brännässlans fermenterade näring är väldigt bra på att stärka blad och rötter, fermenterad åkerfräken har hög andel frigjort kisel som stärker cellväggarna och gör det svårare för krussjukesvampen att hitta fäste i bladens celler.
Vänliga hälsningar, Kajsa
Prunus är olika kännsliga för krussjuka beroende på sort. En del Persikosorter får nästa inga krusiga blad medan andra får massor. Vissa år är också värre än andra. Därför är det svårt att jämföra effekten av EM mellan olika säsonger.
Testat EMa på mina träd förra året och tyckte det funkade bra. Glömde i år. Nu får jag efterkorrigera.
Krussjukan kan även uppstå om vi har en fuktig höst, så man jag skall behandla nu i efterhand.
Hej!
Det är lätt att se att EM Aktiv, Terrafert Blad, Terrafert Jord och MK5 har effekt om man har ett persikoträd som inte får frukt på grund av ökande angrepp av krussjuka och sedan får mer och mer frukt för varje år efter behandling. En viktig detalj är också att träden utvecklar nya blad väldigt fort när de gamla krusiga trillat av, och att alla kart är kvar och blir stora persikor.
Det är omöjligt att ha ett persikoträd på friland mer än 10 år om man inte använder EM, enligt min erfarenhet. Många ger upp, och det gjorde nästan jag också, men det går att vända den negativa utvecklingen där träden inte ger frukt och inte får nya grenskott.
Vänlig hälsning från Kajsa
Hej! har både frost och riga, frost är inte så resistent som riga trots att behandling vår och höst med cumulus så har frost efter 15 år snart dött, rigan har klarat sig bättre men har mycket krusiga blad som jag tar bort efter hand, krusbladen ramlar bort efter flera månader och jag tror att dom smittar hela trädet, får dock mycket frukt i år på rigan, frost passar inte här men jag vet att dom funkar bra på andra ställen, märkligt nog har även ett körsbärsträd drabbats ,med samma symtom ( kan vara en annan svamp)
Hej,
Jag har ju både Frost och Riga och några andra sorter. Frost är väldigt bra på friland och även om det blir krusiga blad så kommer det nya när de gamla fallit av. Riga får aldrig problem hos oss på friland men det blir så små frukter.
Det gör ingen skillnad att ta bort bladen, det har jag testat i många år innan jag började använda EM och gödsla med fermenterad näring istället för brunnen gödsel och färskt täckmaterial, och guldvatten. Bladen har en del sporer men det finns även sporer på bladfästena så varje år börjar svampen om med ny tillväxt.
Cumulus är ju bara svavel, det gör ingen positiv skillnad för trädets näring och jordens struktur, snarare tvärtom. Svavel dödar bara svampen en kort tid om växter och träd inte får rätt näring så de får starka blad så får de nya angrepp. Det bästa är alltså att gödsla träden rätt mycket och att alltid ha fuktig jord så träden får den bästa näringen av mikroorganismer och så kan man stärka träden extra med EM-produkterna som jag beskriver i inlägget. Mina Frost är 15 respektive 16 år nu och de får mycket frukt varje år. Ett av träden får mycket krussjuka, men det får mer och mer frukt för varje år för rötterna går in i växthuset där det är gott om bokashi och fermenterad hästgödsel. 🙂
Vänliga hälsningar från Kajsa
Jag har mycket lite krussjuka men alla frukter ruttnar och jag har mycket frukt. Vad kan jag göra? Jag blir så besviken varje år och trädet är stort och 10 år gammalt. HJÄLP!
Hej Boel!
Du kan alltid få bättre frukt bara av att vattna jorden kring trädet med EM Aktiv och Terrafert Jord, eller vattna med Rotguld som är en färdig blandning av EM Aktiv, Terrafert Jord och Fermenterat vitlök och chiliextrakt (MK5) som också stärker rötterna på alla växter.
Om det är monilia som är orsaken till att frukterna ruttnar så kan du spraya karten med EM Aktiv, så svampsporerna inte sprids så lätt till fler frukter. Se till att du beskär trädet så det blir luftigt, ta bort döda grenar och var inte rädd att kapa grova grenar när du kan vattna jorden med EM, för dessa bakterier gör jorden mer näringsrik och vattenhållande.
Det är också bra att spraya trädet på våren och på hösten med EM Aktiv, Fermenterat vitlök och chiliextrakt (MK5) för att minska sporer som finns på trädet, Bladguld är en färdig blandning som man kan använda istället för att blanda från tre flaskor.
Fermentera gärna all näring du ger trädet, även täckmaterial så trädet och jordens mikroorganismer får stärkande näring.
Mvh, Kajsa