
Chilitest med köpt jord och bokashijord
Här är resultatet från årets chilitest där hälften av plantorna fick bokashijord och den andra hälften fick P-jord från Hasselfors. Häften av alla plantor i bokashijord eller köpt jord har dessutom behandlats med EM Aktiv, Terrafert Jord, Terrafert Blad och MK5. Här är länken till del 1 av detta test, där finns bilder på hur plantorna såg ut före omplantering samt beskrivning på hur jag gjort.
Köpt jord ger sämre tillväxt och sämre skörd
Bilden till höger är tagen i mitten av mars och visar de bästa exemplaren av varje variant. Plantorna i bokashijord som fått EM har mer kompakt växtsätt och fler blommor jämfört med plantorna som bara fått vatten. Men alla plantor som har köpt jord i krukorna är klena i växtsättet, bladen har en gul nyans och det är färre blommor jämfört med plantorna i bokashijord.
Plantorna i köpt jord som fått EM har grönare blad än plantorna som inte fått EM, så mikroorganismerna gör en positiv skillnad i den köpta jorden. Men det är tydligt att den jorden inte alls ger tillräckligt med näring till växterna över en längre period. Eftersom jag tidigt kunde se att plantorna inte utvecklades så bra i den köpta jorden så har jag tilläggsgödslat för att det skulle bli något att skörda. Men trots extra näring så blev det ändå fortsatt svagare tillväxt och gulare blad jämfört med plantorna i bokashijord och det blev betydligt färre frukter att skörda jämfört med plantorna i bokashijord.

Varför är bokashijorden så bra?
Min bokashijord består av fermenterat matavfall som blandats med återvunnen bokashijord från förra årets odling. Det är en stor andel lera i min jord och jag gödslar regelbundet med stenmjöl i odlingarna, så det finns alltid gott om mineraler i min gamla odlingsjord. Mikroorganismerna i EM som fermenterat matavfallet är utvalda för sin förmåga att skapa den bästa växtnäringen.
Den köpta jorden består mest av torv som inte är så näringsrik i sig själv, och så lägger jordtillverkarna till näring som täcker växternas behov några veckor. Alla som odlar i köpt jord måste alltså gödsla extra redan från andra eller tredje veckan. Den som är duktig på att hitta en näring som är skapad för växternas behov kan såklart få en bra skörd, men den bästa växtnäringen är inte billig. Kostnaden för att göra egen jord av bokashi är däremot låg, 2 kg av vårt torra bokashiströ räcker till mer än 400 liter bokashi och det blir väldigt mycket jord.
Jag tycker att bokashijorden är mindre arbets- och platskrävande än alla olika sorters jord som jag köpt och använt under de 20 år som jag odlat i vår trädgård. Växterna blir kompakta och gröna samt blommar tidigt och mycket i bokashijord. Växterna klarar också torka och temperaturskillnader väldigt bra. Jag har visat tidigare års testresultat i facebook-gruppen Bokashifrämjandet, och de som följt mina tester där vet att jag ibland har varit tvungen att kassera plantorna som växt i köpt jord på grund av insektsangrepp. Om det blir problem med sorgmyggor, vita flygare, spinn, trips och bladlöss så är det extra besvärligt att odla inomhus, så jorden är det allra viktigaste för att jag ska kunna odla mycket på ett enkelt sätt.

Mycket mer chili med EM!
Kombinationen bokashijord och EM ger bäst skörd och väldigt starka och vackra plantor. Jag sådde fröna den 13 december 2019 och planterades bara om en gång och bokashijorden gav ändå så bra resultat. Näringen i bara två omgångar jord räckte alltså mer än 4 månader!
Här är del 2 av tomattestet.