Bokashiströ är enkelt att göra själv
Bokashiströ består av ett substrat, t ex vetekli är vanligt att använda i Europa, som laddas med mikroorganismer som är bra på att fermentera organiskt avfall. Det är viktigt att laddningen sker med en koncentrerad mängd mikrober som är vilande och av bra kvalitet, så att de blir fler i jämn takt och i rätt proportioner i substratet. Det är alltså alltid bäst att använda EM-stamlösning (som också kan kallas EM-1) när det ska bli bra bokashiströ som går att spara några månader och använda för att göra bra bokashi i hinkar i köket.
Den här gången har jag valt att göra små satser, för jag vill prova 2 olika recept. I vanliga fall föredrar jag att ta 4-5 liter vetekli till en sats, det är lite mer än 1 kg och räcker några månader. Det går givetvis också bra att göra större satser på en gång, för bokashiströ är bra som jordförbättring också. Det är enkelt att vakuumförpacka mindre satser med strö när det är färdigblandat. På det sättet är jag säker på att det inte tillkommer syre som stör fermenteringen och vakuumpåsar är dessutom aromtäta och luktar inte. Har man inte vakuumpåsar så går zip-fryspåsar bra, de är enkla att försluta när påsen tryckts ihop så att den mesta luften försvinner. Vakuumpåsen får en mörk påse som skydd mot dagsljus, som annars kan aktivera fotosyntesbakterierna i EM för tidigt. Större satser trycker jag ihop i kraftiga sopsäckar som jag sedan tejpar ihop noga och pressar ner i en större plasttunna med lock.

Det finns ekologiskt kruskakli att köpa i en del butiker. Ekologiskt är att föredra, för det kan finnas bekämpningsrester i icke-ekologiskt vetekli som kan påverka mikroorganismerna. Kruskakli är det grövsta kliet, och bäst att använda för att göra strö på, men det går givetvis att använda ett finare kli också. Det finare kliet ger kanske inte lika hållbart strö som det grova, och det är extra viktigt att verkligen krama in vätskan noga så det inte blir torra klumpar. För att ytterligare öka hållbarheten på ströet, minska lukt och ge bokashin i hinken en extra kick av antioxidanter, så tillsätter jag också lite EM-Keramiskt pulver.
Två olika recept
Jag har hittat olika recept för att göra bokashiströ, mängden EM-stamlösning och rörsockermelass skiljer sig åt och även mängden vatten. I en del recept används också andra substrat, som träspån och riskli. Jag är nyfiken på om det blir märkbar skillnad med olika mängder EM-stamlösning och vatten, så jag testar två varianter. Det första receptet har förhållandet 1:1:100:1000, och det betyder att för 1 liter kruskakli (ungefär 200-220 g) tar jag 1 ml EM-stamlösning och rörsockermelass och 1 dl vatten. Utskrivet blir det 1 del EM-stamlösning:1 del rörsockermelass: 100 delar vatten: 1000 delar kruskakli. Just det här receptet finns på flera svenska hemsidor och är rätt vanligt.
Det andra receptet är från boken Bokashi Composting av Adam Footer. Efter en del omräkning till europeiska måttangivelser, och anpassning till mängden kruskakli jag har tillgängligt, blir det 3 ml EM-stamlösning och rörsockermelass och 1,5 dl vatten till 1 liter kruskakli. Eftersom jag vanligtvis gör den första varianten och alltid tyckt att ströet blir ganska blött och luktar mycket jäst rätt fort, så minskar jag vattenmängden och provar istället 0,5 dl vatten i recept 2. Det blir alltså blandning i förhållandet 3:3:50:1000 - 3 ml EM-stamlösning: 3 ml rörsockermelass: 0,5 dl vatten: 1 liter kruskakli.
Om man vill vara säker på att få så bra strö som möjligt, är det bra att skriva ner recepten mellan varje gång. Beroende på resultaten från de här två satserna kan jag prova en tredje variant nästa gång. Skillnaderna i recepten beror även på vilken moderkultur, dvs EM-stamlösning, som används. I olika länder finns det olika företag som kan göra sin variant på EM-stamlösning. Det kan finnas små skillnader även i de två olika stamlösningarna som finns att köpa i Sverige, även om bakterie- och svampstammarna är samma så kan t ex proportionerna mellan dem variera lite grann. Jag har använt båda och har inte märkt att det blir någon skillnad på bokashiströet.
I båda satserna blandar jag 2 g EM-Keramiskt pulver i kruskakliet innan vätskan tillsätts. Jag har inte hittat något recept där keramiskt pulver ingår, det enda jag vet med säkerhet är att även små mängder gör stor skillnad för hållbarhet och lukt.
På bilden ovan finns ekologisk rörsockermelass, det är maten som mikroberna använder när de växer i antal och långsamt fermenterar vetekliet. Bara vetekliet räcker alltså inte för att aktivera ett helt EM-samhälle med jästsvampar, mjölksyrabakterier och fotosyntesbakterier. EM-stamlösning är den vita flaskan på bilden och det ljusgråa EM-Keramiska pulvret finns i det större vita plastmåttet.

Blanda kruskakli och vätska
Rörsockermelassen är bra att röra ut i hett vatten som får svalna till cirka 30 grader innan EM-1 tillsätts. När vätskan är klar är det bara att börja knåda så den fördelas jämnt i kruskakliet. Beroende på substratet kan man behöva ta bort eller lägga till vatten för att blandningen ska bli bra. En tumregel är, enligt Adam Footer, när en ihopkramad boll av strö håller ihop nästan av sig själv, så är det lagom fuktigt. Faller bollen sönder fort kan det behövas mer vatten.
Eftersom jag vill testa olika fuktighetshalter märker jag direkt att sats nr 2 blir torrare än sats 1. Sats 1 är nästan blöt och bollen är rätt stabil, men sats 2 får en lös boll som faller sönder. Men jag låter det vara så, och vakuumpackar satserna separat. Ströet ska fermentera minst två veckor i rumstemperatur eller lite varmare, men inte varmare än 40 grader Celsius. De svenska recept jag hittat menar att processen tar minst fyra veckor, medan Adam Footer säger minst två veckor.

Jag väljer att låta påsarna stå och fermentera i fyra veckor för att vara säker på att det händer något även i påsen som är lite torrare. Jag gör också en kontrollpåse med bara kruskakli, så jag kan notera skillnader i färg och lukt.
När påsarna fermenterar glömmer jag bort dem tills det är klart, det bildas lite gas och kondens när mikroberna blir fler och bearbetar vetekliet. Gaserna är en helt naturlig del av processen, men jag vill inte framkalla mer genom att klämma eller skaka på påsarna.
Kostnaden då?
Ett viktigt skäl att göra eget bokashiströ är kostnaden. Bokashiströ kan användas som jordförbättrare direkt och då blir det dyrt att köpa färdigt. En förpackning kruskakli 450 g kostar 13 kr, en halv liter EM stamlösning 170 kr och en halv liter ekologiskt rörsockermelass kostar 60 kr. Råvarorna kostar mindre än 30 kr per kilo, och det är kruskakliet som står för den större delen av kostnaden. Givetvis går det att köpa mer kruskakli på en gång till lägre pris (sök på saltå kruskakli t ex), så det kan bli ännu billigare. Vill man lägga till EM-Keramiskt pulver så blir det några kronor mer per kilo, jag tog säkert mer än vad som behövs till de här små satserna.

Fyra veckor senare
Nu är det spännande! Påse 1, med det första och vanligaste receptet är rejält uppsvälld av koldioxid. Kontrollpåsen ser likadan ut som när jag la undan påsarna, och påse 2 är nånstans mittemellan, men absolut inte uppsvälld.
Det betyder att det bildats mindre gaser under fermentationen i påse 2 jämfört med påse 1. Kruskakliet i påse 1 har blivit mörkare än i påse 2, som i sin tur är mörkare och lite mer uppsvällt än kontrollpåsens kli.
Lukten i påse 1 är sötsur med en antydan till jäst, och det är ok. Påse 2 har en mildare sötsur doft som påminner mer om vinäger. Färdigt bokashiströ ska lukta sötsurt och doften kan associeras till jäst/vinäger/ost/surdeg, enligt boken Bokashi Composting. Det kan även dofta lite alkohol och det är helt ok. Båda påsarna verkar alltså ligga inom ramarna för godkänt.

Jag tycker bättre om lukten i påse 2, för lukten av jäst kan betyda att jästsvampen dominerar över mjölksyrabakterierna. Då blir det kanske inte lika bra fermentation. För att avgöra vilken av satserna som fermenterar bäst får jag testa fermentationen i små lufttäta plastlådor, fortsättning följer...
Här är länkar till inläggen om testerna:
Liten jordfabrik ger bästa receptet på bokashiströ
Hej, läser med stort intresse dina sidor om EM. Är själv en ivrig grönsaksodlare och Bokashi komposterar också. Har också försökt aktivera vetekli själv med både framgång och misslyckanden. Det som intresserade mig i dina texter var bl.a när du säger att Bokashiströ kan användas som jordförbättrare direkt och då blir det dyrt att köpa färdigt. Ngt jag själv har tänkt på. Hur gör du då?
Mvh Heidi från Österbotten i Finland
Tack, det är så kul att jag kan bidra med inspiration om den viktiga bokashi-metoden! När jag jordförbättrat med eget bokashiströ så myllar jag ner det direkt i odlingsbädden, eller blandar i jord som ska hamna i en kruka. Det är bra att vänta 2 veckor innan man sår eller planterar i den jorden, samma princip som när man använder bokashi. Jag tycker att 1 del bokashiströ till 20 delar jord är rätt bra, det går såklart att använda mindre mängder också, eller lite mer. Titta gärna på Bio-Bokashi Terra här i butiken, det är ett väldigt prisvärt bokashiströ! Hållbarheten är kortare än för Bio-Bokashi, som är torkat, men eftersom det är ett fuktigt strö så fungerar det bättre som jordförbättrare jämfört med det torra tycker jag.
Hjärtliga hälsningar, Kajsa
Hej, jag har nu provat ditt andra recept, men använde lite mer vatten " 1 dl". Vakuumpackade allt. Det har nu gått 1 veckan, men påsen är inte vakuumpackad längre. är det normalt ? Tänker om det är fel med min vakuummaskin eller om det är vanligt att det bli så.
Kommer det går att använda om 4 veckor när det är klart ?
Jag tänkte göra som du att prova på äppelbitar först eller något annat matavfall i en burk och se om det funkar.
Med vänlig hälsning, Clarissa
Hej! Det blir normalt lite gasbildning under fermenteringen, och då släpper ju vakuumet rätt fort. Men bara det inte kommer in mer luft i påsen så blir det bra fermenterat om rörsockermelass och EM finns med.
Det räcker med två veckors fermentering, sen får du se om du har haft rätt mängd vatten eller om du kan minska till nästa gång. 🙂
Vänlig hälsning från Kajsa
Det var som du sa, gasbildning 🙂 nu har jag börjat med min första bokashi hink 😀
jag ska göra nu igen , ska hålla koll på vattnet !
Tack 😀