Det är enkelt och billigt att göra eget bokashiströ. Jag provade två olika recept för ett tag sedan, läs mer om det här. Det viktiga är att få ett bokashiströ som luktar bra, ger luktfri bokashi och bra jord. Det som skiljer de två recepten åt är mängderna av EM-Stamlösning, rörsockermelass och vatten. Efter nästan två månader i jordfabrik har recepten testats klart och här är dom igen, se nedan. Recept 1 hade dubbelt så mycket vatten som recept 2, som i sin tur hade tre gånger så mycket EM-1 och melass.
Recept 1: 1 liter kruskakli, 1 ml EM-stamlösning, 1 ml rörsockermelass, cirka 2 g EM-Keramiskt pulver och 1 dl vatten
Recept 2: 1 liter kruskakli, 3 ml EM-stamlösning, 3 ml rörsockermelass, cirka 2 g EM-Keramiskt pulver och 0,5 dl vatten

Jordfabrikerna har stått i ett svalt rum och jag har inte rört runt i jorden. Det har varit lock på halva tiden, mest för att låda 1 hade grönt mögel på ytan efter tre veckor, och ett enkelt sätt att dämpa mögel är att minska på lufttillförseln. Jag har blandat de jästa äppelbitarna med mullvadsjord från trädgården, så det är samma jord i båda lådorna.
Det finns en del kladdiga äppelbitsrester i låda 1, i låda 2 är det bara jord och en daggmask. Jag är förvånad att det tagit så lång tid. Båda lådorna luktar jord så det är bra. När jag häller ut jorden på en bricka så är det grövre, kladdiga jordgranulat i jorden från recept 1, medan recept 2 har gett en jord som är mer finkornig och mindre kladdig.
Jaha, varför gör jag nu det här? Jo, det är viktigt att få bra jord av bokashin och framförallt vill jag slippa mögel, kryp, och dålig lukt. Annars kan jag lika gärna gräva ner matresterna direkt i trädgården istället för att samla dem i en hink i köket. Slutsatsen av hela processen är att det är bättre att ta mer EM-Stamlösning så att jag får ett hållbart strö som mjölksyrejäser matavfallet snabbt. Här är en sammanfattning av mina iakttagelser, från färdigjäst bokashiströ, bokashi-behandling av äppelbitar till färdig jordfabrik:
Recept 1: Ströet utvecklade en del gaser under fermenteringen så att vakuumpåsen blev uppsvälld. Bokashin gjord på äppelbitar luktade ättika när den var klar och i jordfabriken bildades grönt mögel på ytan. Jorden var inte helt färdig efter nästan två månader i jordfabriken.
Recept 2: Ströet luktade mustigt och gott när det var fermenterat och klart för användning. Bokashin luktade gott och jordfabriken var inget problem heller. Jorden var troligtvis färdig på bara några veckor.
Hallå, tack för inlägget om hur du gör bokashiströ. Härligt.
Var köper du dessa ingredienser ? Antar att du gör större mängder strö på en gång, eller...
Tacksam för svar.
Hej! Bra att inlägget är till nytta! Jag gör faktiskt små mängder i taget, för jag vill ha färskt strö. Så jag köper en liten påse i en vanlig livsmedelsbutik, det blir inte så väldigt mycket billigare att köpa storpack. Men jag har provat att göra bokashiströ på vetekli för djur, det var mer finmalet och blev faktiskt väldigt bra. Det är så viktigt att vara noga med att blanda in EM och rörsockermelass i kliet för hand, inte med maskin. Mikroorganismerna är känsliga 🙂
Hej, jag undrar vad du gör när ströet är klart. Får det ligga och torka till och bli strö eller förvarar du det i vakumpåsen och tar från den till komposten.
Hälsningar Barbro
Hej! Jag förvarar det i vakuumpåsen, jag gör små satser i taget när jag gör eget strö, så att det alltid är färskt och ger bra bokashi. Men om man gör mycket strö, så kan man torka så det håller längre.
Hej!
Kan man torka färdigt, fuktigt bokashiströ i en torkaparat?
Hej! Javisst, om du kan hålla temperaturen under 40 grader så går det bra!
Nu har jag startat klitillverkning med Granngårdens kli och recept 2. Plus att jag sprayade med en på toppen. Men gör en hel hink , ca 7 liter. Tanken är att fermentera trädgårds avfall sedan och då går det åt mycket strö. Har du erfarenhet av att kompostera grönklipp, malda grenar osv trädgårds rens?
Så bra, då har du mycket bokashiströ, det är fantastiskt jordförbättring och bra fermenteringsstart. Grönklipp går mycket bra att fermentera med bokashiströ, som ogräs, gräsklipp även tång och gröna växtrester. Malda grenar blir däremot bättre fermenterat med flytande EM, helst eMB Aktiv.
Tack för en väldigt intressant och kul läsning!
Men har en fundering på detta:
Då en köpt bokashiströ redan uppenbarligen innehåller rätt jäst och bakterier som behövs för fermenteringen av kompostmaterialet.
Varför ska då dessa tillsatser/bakterier köpas och användas?
Borde man inte kunna göra som när man gör egen yoghurt och fil?
Att blanda i en del av färdigt bokashiströ (yoghurt/fil) i ny kruskakli (mjölk) och bara mata med melass (som är socker och föda för jäst och bakterier som laktosen är i mjölken) och bara tillsätta vatten?
Bara en fundering då principerna om mjölksyrning och fermentering känns väldigt lika!
Förstår att utan ett färskt bokashiströ så underlättar kanske dessa tillsatser och minskar risken att något i jäsningen går fel.
Men känns inte som annat än melass, rör eller råsocker egentligen behöver inhandlas om man har ett färskt bokashiströ eller tänker jag fel ?
Med vänlig hälsning
Anders M
Hej! Bokashiströ innehåller väldigt lite jästsvamp, men desto mer mjölksyrebakterier. Det är inte jästsvampar som ska vara aktiva när man fermenterar sina matrester utan vi vill att pH ska sänkas när det blir en stor del mjölksyrning i hinken, då ruttnar ingenting, inte ens matrester som redan börjat mögla eller ruttna innan de hamnar i hinken. När du gör egen fil och yoghurt så har du en begränsad näring som du kan mata specifika bakterier med som sedan syrar mjölken (skapar mjölksyra) när förhållandena är rätt, dvs luftmängd, pH, näring, temperatur och fukthalt. Om du då har färsk mjölk med rätt fetthalt och temperatur i hinken så kan du göra yoghurt där med den ymp av bakterier som du lägger till. Fermentering av köksavfall, dvs tillagade matrester eller mögliga och halvruttna fruktbitar och grönsaker, kanske animaliska rester med protein och fett som inte mjölksyrebakterier ser som näring, är svårare. Mvh, Kajsa
Hej! Intressant. Vill ju gärna ha bokashi-strö enligt recept 2 då 🙂 Min fråga: hur skiljer det sig från det som säljs här, eller är det samma? https://mikrojord.se/produkt/bokashi-torrt/
Hej! Det man gör själv liknar Bokashi torrt strö om du väljer finkornigt vetekli, lägger till en okänd mängd finmalet algkalk och torkar ströet. Det är just torkningen som är speciell för Bokashi torrt strö, och som gör det så hållbart. Men om du har EM-keramikpulver i ditt egengjorda strö så håller det väldigt länge.